
Cursus 'Spinoza in Den Haag'
Drie bijeenkomsten (Nederlands) met open discussie
Stichting Spinoza Den Haag organiseert twee maal per jaar een Spinoza Introductiecursus van drie sessies, die gericht is op een breed publiek van diverse leeftijden. Hierin wordt op grond van drie Haagse Spinozaverhalen de kern van zijn ideeën belicht, zoals zijn vrijheidsdenken en zijn praktische aanwijzingen voor een goed burgerschap en ‘het goede leven.’ Tevens maakt u kennis met een aantal van Spinoza’s werken. In deze drie bijeenkomsten komen de hoofdlijnen van Spinoza’s filosofie aan de orde, evenals de vraag wat deze voor onze tijd praktisch kunnen betekenen.
De cursus wordt gegeven door verschillende docenten en Spinoza specialisten.
1) De God van Spinoza en de traditionele religie
Toen Spinoza in zijn huurkamer aan de Paviljoensgracht woonde, vroeg zijn hospita, lid van de Lutherse Kerk, aan hem of ze door haar religie ‘gered’ kon worden. Spinoza antwoordde dat dat inderdaad mogelijk was, zolang haar geloof haar zou inspireren tot liefde, rechtvaardigheid en broederschap.
• Besproken wordt de vraag of Spinoza hier heeft ‘gelogen’ tegen zijn hospita, aangezien zijn God zo fundamenteel anders is dan de God van de Lutherse Kerk.
2) Vrede en Geluk
Toen Spinoza in Den Haag woonde, weigerde hij een hoogleraarschap in Heidelberg te aanvaarden. Hij probeerde nooit grote menigten te overtuigen, maar deelde zijn gedachten slechts met enkele vrienden en schreef de meeste van zijn werken zonder ze te publiceren. Moeten we daaruit concluderen dat een individu gemoedsrust en geluk onafhankelijk van maatschappij en anderen kan ervaren?
• Besproken wordt hoe de filosofie van Spinoza ons zowel een wezenlijk individueel geluk als een harmonieuze verbintenis met anderen belooft.
3) Burgerschap, recht en vrijheid
Nadat de Duitse filosoof Leibniz een bezoek aan Spinoza had gebracht, schreef hij dat Spinoza zichzelf in groot gevaar had gebracht op 20 augustus 1672. Nadat Spinoza had vernomen dat de gebroeders Johan en Cornelis de Witt op de Plaats door een woedende menigte waren gelyncht, wilde hij een plakkaat met de tekst ‘Ultimi Barbarorum’ (ultieme barbaren) aan de Gevangenpoort bevestigen. Maar zijn huisbaas hield hem tegen om daarmee het leven van Spinoza te redden.
• Besproken wordt welke politieke overtuiging er achter dit alles zat en of Spinoza wel de filosoof van vrede en recht genoemd kan worden.
AANMELDING – Introductiecursus met lezingen, powerpoint presentaties en interactieve discussies.
Spinoza en het goede leven in Den Haag: hoe maken we de ideeën van Spinoza actueel en praktisch voor ons eigen leven?
Data: woensdagen: 7 – 14 – 21 september, van 15:00 – 17:00 uur.
Locatie: Albert Vogelzaal in de Haagse Kunstkring, Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag
Kosten: 60 euro voor cursus met drie sessies.
Docenten: Jeroen Vervliet, directeur Bibliotheek Vredespaleis en Anne Woodward, filosoof en musicus
De cursussen in april zijn volgeboekt. U kunt zich wel al opgeven voor de volgende introductiecursus die in september zal plaatsvinden, wederom op woensdagmiddagen.
Uw belangstelling en aanmelding voor deze cursus mailt u met naam en telefoonnummer naar: Anne.Woodward@spinozadenhaag.nl
U kunt uw plaats alvast verzekeren door 60 euro over te maken naar Stichting Spinoza Den Haag – NL24RABO0362406561