In Den Haag wordt alle dagen gewerkt aan een veiligere en rechtvaardigere wereld. De Vredesstad is de zetel van het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof en huisvest daarnaast nog talrijke gebouwen en internationale instellingen waar men samenkomt om mondiale problemen op te lossen.

Met een klik op het logo leest u het verhaal van Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht.  

U bent welkom in het Visitors Centre voor een film over de totstandkoming van het Vredespaleis en de gerechtelijke instellingen die hier gevestigd zijn. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan rondleidingen in de historische tuinen rondom het Vredespaleis.

Klik op het logo voor de website.

Ten behoeve van het geschiedenisonderwijs biedt de Canon van Nederland een lijst van vijftig thema’s (vensters) die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. Spinoza neemt naast vrijdenker Erasmus een prominente plek in. In het Nederlands Openluchtmuseum is een overzichtspresentatie te zien.

Klik op het logo voor de website.

De vereniging stelt zich ten doel de aan het leven en werk van Spinoza gewijde musea in Rijnsburg en Den Haag te beheren en de belangstelling voor en de studie van zijn werk te bevorderen. Zij organiseert tentoonstellingen, lezingen en studiebijeenkomsten over Spinoza.

Klik op het logo voor de website.

Filosofie in Den Haag zet zich als stichting in om denkactiviteiten te stimuleren in de stad. Gedurende het jaar organiseert zij ontmoetingen met filosofen en andere denkers over actuele thema’s en levensvragen. Een van de activiteiten is een festival in april, tijdens de jaarlijkse Maand van de Filosofie.

Klik op het logo voor de website.

Als nationale bibliotheek beheert de KB een collectie boeken van en over Spinoza, zowel wetenschappelijke uitgaven als boeken voor een breder publiek. Er zijn ook (kritische) wetenschappelijke uitgaven én moderne hertalingen van Spinoza’s werk. Zie ook pagina ‘digitale bronnen’ met catalogi en databanken.

Klik op het logo voor de website.

Het museum leert u alles over de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad Den Haag. Er is een gevarieerde collectie: van historische stadsgezichten tot het poppenhuis van jonkvrouwe Lita de Ranitz en de tong en vinger van de gebroeders De Witt. Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen met ‘Haagse’ onderwerpen.

Klik op het logo voor de website.

ProDemos is gevestigd aan de Hofweg tegenover het Binnenhof. Vanuit het bezoekerscentrum worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen door de Ridderzaal en de Eerste Kamer en Tweede Kamer (na renovatie), en stadswandelingen door politiek Den Haag. Bij ProDemos kan men ook een 3D-app huren, waarmee een tijdreis door de geschiedenis van het Binnenhof getoond wordt. Beleef politiek Den Haag van dichtbij! 

Klik op het logo voor de website. 

De Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren biedt een overzicht van biografieën over Spinoza, teksten en oorspronkelijke publicaties van Spinoza, secundaire literatuur over Spinoza en brieven van en aan Spinoza.

Klik op het logo voor de website.

De Stichting Internationale Spinozaprijs kent tweejaarlijks de Spinozalens toe aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. In aanmerking komen wetenschappers, filosofen en schrijvers die hun sporen hebben verdiend in het onderzoek naar de ethische grondslagen van de samenleving. In 2018 werd de Spinozalens uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Klik op het logo voor de website.