AGENDA & NIEUWS

ETHICA WANDELING - vrijdag 16 mei 2025

Samen met gids Jan-Willem Meijer en andere deelnemers wandelt u van de Paviljoensgracht naar de Kneuterdijk.

U wordt ontvangen in het Spinozahuis, waarna de wandeling begint bij de Ethica-muurspreuk in de Spinozatuin en eindigt bij Spinoza’s stellingen in de Franse tuin van de Raad van State. Onderweg komt de denkwereld van Spinoza ter sprake, zoals zijn revolutionaire ideeën over de dood bij zijn gedenkmonument aan het Spui en elders zijn aansporing om vooral te genieten van goed eten en drinken, van muziek, theater en bloeiende planten. Tot slot leidt de route naar de zeven axioma’s die met neonletters de gevels van de Raad van State verlichten. Wat bedoelt Spinoza met die zinnen uit de Ethica? En zeggen die ook iets over het werk van de Raad van State? 

≈ De axioma’s in neon vormen een kunstwerk (2011) van Joseph Kosuth (USA).

14:00 uur  Welkom in het Spinozahuis en de Spinozatuin, Paviljoensgracht 72 in het SpinozaKwartier.
15:00 uur  Einde wandeling in de tuin van de Raad van State. 

Heeft u interesse om deel te nemen aan de Ethica Wandeling op vrijdag 16 mei a.s.? 
1) Graag vernemen wij uw reactie per e-mail vóór 10 mei a.s. > info@spinozadenhaag.nl 
2) Bij deelname verzoeken wij u € 8,00 p.p. over te maken op bankrekening NL 24 RABO 0362406561 t.n.v. Stichting Spinoza Den Haag. Betaling met vermelding: ‘Ethica Wandeling 16 mei’ en ook uw naam. 

LEZING - 27 april: De Natuur als Wetgever - een spinozistische maatschappijvisie

God oftewel Natuur
‘Deus sive Natura’ is wel de meest geciteerde uitspraak van de 17de eeuwse verlichtingsdenker Benedictus de Spinoza. Als levensfilosoof ontwikkelde hij een baanbrekende visie op politiek en ethiek, op God, de mens en de allesomvattende natuur en haar wetten. Wat kunnen zijn inzichten voor ons betekenen in het complexe leven van hier en nu? Sinds 2025 voelen velen zich vermalen in de moreel-politieke aardverschuiving van een onthutsend Trumpiaans wereldbeeld.
Ook Spinoza leefde in een turbulente tijd van oorlogen, leugens en aanslagen, met het Rampjaar 1672 als nationaal dieptepunt. De visie die hij formuleerde in zijn twee politieke traktaten (1670 en 1677) is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie. Bij wie of welke leider(s) klinkt de levensleer van Spinoza het meest door? We zijn benieuwd naar de bevindingen van de sprekers Fred Neerhoff en David Bakker, tevens auteurs van het breed georiënteerde boek ‘De Natuur als Wetgever – een spinozistische maatschappijvisie’ (2024).

Zondag 27 april | Centrale Bibliotheek, 5de etage | Spui 68
13:30 14:00 Inloop
14:00 14:05 Welkom  
14:05 15:15 Lezing Fred Neerhoff en David Bakker
15:15 15:30 Publieksgesprek
15:30 16:15 Afsluiting in het Skyline Café 

Ticket € 18,00 – inclusief 1 gratis consumptie p.p. >> tijdig reserveren

Spinoza Boekencollectie in Bibliotheek Den Haag

Sinds oktober 2024 biedt de Centrale Bibliotheek een collectie Spinoza uitleenboeken. De boekenwand omvat een breed aanbod en bevindt zich op de 1ste etage naast de roltrap. 

De denkwereld van Spinoza staat volop in de belangstelling en dat is voelbaar in Spinozastad Den Haag. Zijn invloedrijke boeken over tolerantie, vrijheid en democratie zijn immers sterk verbonden aan de internationale Stad van Vrede en Recht. Het was op zijn zolderkamer aan de Haagse Paviljoensgracht waar hij zijn levenswerk Ethica voltooideDit werk staat wereldwijd te boek als ‘gids voor het goede leven’ en wordt nog altijd in alle talen gelezen en besproken.

Wie was Spinoza? Wie was deze 17de eeuwse vrijdenker die een baanbrekende visie ontwikkelde op politiek en ethiek, op God, op de mens en de allesomvattende natuur? Wie was deze moedige man die met gevaar voor eigen leven een weg vond om zijn denkbeelden voor ons te waarborgen?

Met de boekencollectie maakt u (nader) kennis met het werk en het veelbewogen leven van Spinoza. Vrijuit kunt u zich verdiepen in zijn inspirerende levensfilosofie die juist in deze complexe tijd steun en troost kan bieden.

De uitleencollectie is samengesteld op initiatief van de Stichting Spinoza Den Haag.

 Openingstijden Bibliotheek Den Haag